Înapoi la module

Siguranța online

Parcurgând modulul „SIGURANȚA ONLINE”, veți descoperi informații utile despre cum să utilizați în siguranță Internetul și toate resursele pe care le oferă acest megaspațiu informațional. Vă veți familiariza cu reguli importante privind utilizarea rațională a Internetului, a rețelelor sociale,  a căsuței poștale sau privind crearea unei parole sigure. Vă veți documenta despre profilurile false, cine sunt trolii, postacii, hărțuitorii și alte categorii de escroci online. Veți descoperi efectele negative ale utilizării Internetului, precum și veți afla despre hărțuirea online (cyberbullyingul), sextortion sau grooming, învățând cum să vă protejați de ele. 

Veți analiza fenomenul de sexting, delimitând granița subtilă dintre ceea ce este public și ceea ce se cuvine să rămână în zona privată a internautului. Veți identifica  regulile de utilizare rațională și veți reflecta asupra necesității de a utiliza în siguranță Internetul de la cea mai fragedă vârstă, astfel încât să puteți valorifica la maximum oportunitățile de formare și informare pe care le oferă acest spațiu. 

Totodată, vă veți dezvolta spiritul critic, pentru a evita efectele negative ale Internetului. Vă veți înarma cu informație utilă, analizând exerciții aplicative, tutoriale și studii de caz cu situații reale, pentru a vă consolida competența pe dimensiunea siguranței online. Avem convingerea că acest modul va prezenta interes prin detaliile referitoare la  înfruntarea provocărilor din mediul virtual, devenind mai informați și mai puternici.

subiecte

  1. Capcanele spațiului online. Siguranța online în contextul competențelor cetățeanului în era digitală

    Încă în anul 1954, psihologul american Abraham Maslow a publicat celebra sa piramidă cu referire la ierarhia trebuințelor umane. În conformitate cu aceasta, după nevoile fiziologice (aer, apă, hrană, somn, sex), omul are nevoie de securitate.

    Detalii
  2. Profilurile false. Fenomenul trol și trollingul

    Fiecare om are datele sale personale. Ele se alcătuiesc din numele, prenumele persoanei, IDNP, cetățenie, semnătură, adresă, număr de telefon, fotografii, dar și date bancare, parole, adrese de e-mail, coduri de acces și de securitate.

    Detalii
  3. Sextingul – limita dintre privat și public

    Comunicarea online solicită respectarea unui cod etic, care nu admite implicarea în activități de agresiune online, de intimidare a cuiva sau de distribuire, fără discernământ, a unor conținuturi indecente.

    Detalii
  4. Hărțuirea online (cyberbullyingul)

    Bullyingul este un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil sau un adult care este etichetat, tachinat, batjocorit în cercul său de cunoștințe sau de către colegi care îl strigă într-un anume fel este victimă a bullyingului.

    Detalii
  5. Groomingul sau atracția online

    groomingul este o metodă prin care indivizi fără scrupule se folosesc de mijloacele tehnologice existente de informare și de comunicare pentru abordarea minorilor, în scopul de a-i determina să se întâlnească personal cu ei, urmărind exploatarea sexuală a acestora.

    Detalii
Studiind acest modul…

VEȚI GĂSI RĂSPUNSURI LA URMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:

  • Cum pot eu, bibliotecarul, contribui la informarea utilizatorilor bibliotecilor și a altor bibliotecari cu privire la pericolele din mediul virtual și regulile de bază pe care trebuie să le cunoască?
  • De ce este important ca eu, tânărul/tânăra de azi, să pot recunoaște situațiile de hărțuire online (cyberbullyingul), sextortion sau grooming și să mă pot proteja?
  • Cum poate un cetățean, conștient și curios, descoperi profilurile false și trolii fără a se lăsa manipulat, influențat și implicat de aceștia.