Autori

Manualul de Educație mediatică informațională (EMI) pentru bibliotecari reprezintă rodul muncii unei echipe dinamice, pasionate de domeniul educației mediatice, dar și cunoscătoare a specificului bibliotecilor publice și școlare din Republica Moldova. Conexiunile strânse au început să se formeze  în anul 2015 în cadrul programului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice”, implementat de IREX Europe

Natalia Grîu este autoarea acestui manual, pe care l-a conceput  și l-a structurat în baza curriculumului de Educație mediatică informațională după care studiază bibliotecarii.

În prezent deține funcția de secretar de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. Din 2017 până în 2019 a deținut funcția de consultant principal în Direcția învățământ general. În perioada 2015-2017 a deținut funcția de consultant superior, Direcția învățământ preuniversitar, fiind responsabilă de implementarea politicii educaționale pentru aria curriculară Limbă și comunicare.

Timp de 11 ani a lucrat în calitate de profesoară de limba şi literatura română, literatura universală, grad didactic superior, la Liceul Teoretic Român-Francez „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

În anul 2017 a activat în calitate de formator național în cadrul Centrului pentru Jurnalism Independent, pe dimensiunea educația media. Are experiență de elaborare de suporturi curriculare pe dimensiunea mediatică (curriculum și suport didactic) și este co-autoarea manualelor Educație pentru media, ciclurile primar, gimnazial și liceal. 

Din 2018 până în prezent a fost contractată de IREX Europe pentru a conduce cursul de formare de formatori în domeniul educației mediatice și informaționale pentru bibliotecari.

Coordonatori:

Daniela Galai-Coadă  – responsabilă de coordonarea tuturor colaboratorilor care au lucrat la manual, de revizuirea conținutului și de editare. Este absolventa Facultății de Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Din 2003 până în 2008 a activat în calitate de reporter de presă scrisă la mai multe publicații din Chișinău (Timpul, Gazeta Liberă). În 2007 a absolvit cursurile Școlii de Studii Avansate în Jurnalism. În 2008 a fost consultant mass-media în cadrul IREX Moldova. În 2009 a fost purtătorul de cuvânt al Avocatului Copilului, iar din 2010 activează în sectorul societății civile, coordonând mai multe programe, inclusiv  programul IREX Europe „Consolidarea presei independente și a educației mediatice în R. Moldova” (2014).

Viorica Palamarciuc – responsabilă de revizuirea conceptului general. Este licențiată în filozofie și deținătoarea unui masterat în domeniu. În 2012 a obținut titlul de doctor în științe umaniste la Universitatea Pultusk din Polonia. A activat în mai multe programe legate de susținerea autorităților publice locale, de reforma educației în Republica Moldova și de abilitarea juridică. Are experiență de trainer. A fost lector la Universitatea Academiei de Științe, unde a predat „Globalizarea și securitatea” și „Modelele democrației europene” în perioada 2013–2014. Din aprilie 2016 și până în prezent deține funcția de manager de proiect în cadrul oficiului IREX Europe din Lyon, Franța.

Flora Graioni – responsabilă de revizuirea conceptului general al manualului și al conținutului.  Actualmente  este directoarea adjunctă a IREX Europe. Din 2007 coordonează domeniile mass-media, educație mediatică informațională și proiectele societății civile. De asemenea, este implicată în dezvoltarea parteneriatelor și în scrierea proiectelor la Biroul central din Lyon.

Înainte de a deveni manager superior de programe și  directoare adjunctă la IREX Europe, a lucrat pentru BCEOM, o companie internațională de consultanță în dezvoltare cu sediul la Paris. Deține un masterat în studii de dezvoltare și cooperare internațională, Facultatea de Științe Politice a Universității din Bologna (Italia), și un masterat în relații internaționale, Universitatea Perugia (Italia).

Valentina Botnaru – responsabilă de revizuirea audiovizuală a manualului, realizarea tutorialelor video. Este licențiată în drept. A fost coach comunitar pentru programul SARD (UNDP), manager al programului „Dezvoltarea societății civile – model participativ în Moldova rurală prin metoda LEADER”, manager al proiectului „O lume de văzut”, implementat de  Organizația „People in Need” (2014-2018). Din 2018 face parte din echipa IREX Europe, Oficiul din Republica Moldova. 

Cornelia Samson – redactor-stilizator, responsabilă de redactarea gramaticală și stilistică a textelor.

Larisa Botnaru – traducătoarea manualului din limba română în limba rusă. Este profesoară de limbă și literartură română la Liceul Alolingv  „N. Nekrassov” din Strășeni, grad superior.

Dmitrii Dizdari – designer grafic. Din 2013 până în 2015 a fost responsabil de designul grafic și web pentru compania Iuvas.  Din 2015 până în 2018 a fost director de marketing digital la Romstal. Apoi a fost angajat de compania franceză Symplicon, iar din 2018 lucrează pentru  Avangarde Software.

Nicu Lucas  dezvoltator al contentului digital (IT developer). Este absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Fizică, specialitatea Tehnologii Informaționale.

Are o experiență  de peste 7 ani în calitate de front-end developer,  în dezvoltare de aplicații web, web design, animații, servicii hosting, consultare și voluntariat. Din 2016 până în  prezent este autor și administrator al grupului „Freelance Moldova” pe faceebook.com., organizator și prezentator al seminarului „Freelance în Moldova, actualitate, perspective, clienți”, Generator Hub, Chișină, Moldova.

Octavian Curoșu ilustrator.  A dat culoare și a transmis mesaje și emoții prin desenele personalizate ale fiecărui modul.  Este absolvent al  Colegiului Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală ”, Secția design poligrafic, și licențiat în grafică al Universității de Arte și Design, Cluj-Napoca (2011-2015). Octavian mărturisește despre el următoarele:

„Desenez de când mă știu și mereu am căutat să-mi lărgesc cunoștințele artistice. Această căutare m-a făcut să îndrăgesc mult narativitatea vizuală. La momentul actual fac ilustrații de toate tipurile, desene animate și bandă desenată. Cu cea din urmă am o afinitate specială și mi-am propus să o popularizez în Moldova. Fiind artist, îmi doresc ca oamenii să interacționeze cât mai mult posibil cu FRUMOSUL, căci el ne face să fim oameni mai buni și mai fericiți.”