Sextingul – limita dintre privat și public

Strategia de Organizare
  • Valori dominante:
  • libertatea de expresie;
  • raportarea critică la media.
  • Obiective de formare:
  • familiarizarea cu noțiunea „sexting”;
  • conștientizarea limitei dintre privat și public în gestionarea identității online;
  • cooperarea cu ceilalți membri ai grupului pentru a explica rolul mass-mediei în dezvoltarea societății contemporane.
  • Durata estimativă: 1,5–2h.
  • Resurse procedurale: Conversația euristică, Clustering, tehnica Jurnalul dublu, metoda Pălăriilor gânditoare, Analiză de tutorial, Tehnica 3-2-1.
  • Resurse materiale: fișe de lucru, computer conectat la Internet, boxe, tablă flipchart, proiector (sau ecranul unui calculator).
  • Concepte-cheie: sexting, identitate online, reputație online, dezinhibiție online.

 

EMI I – ACCESUL LA INFORMAȚIE

Timp recomandat: 20–25 de minute

Sarcină

  • Scrieți, într-un clustering, primele cuvinte pe care le asociați cu conceptul  „reputație online”.
  • Lecturați suportul informațional propus.
  • Lucrând în perechi, subliniați cuvintele-cheie, extrageți-le și completați clusteringul.

SUPORT INFORMAȚIONAL

Comunicarea online solicită respectarea unui cod etic, care nu admite  implicarea în activități de agresiune online, de intimidare a cuiva sau de distribuire, fără discernământ, a unor conținuturi indecente. Libertatea de exprimare și posibilitatea creării unui profil fals îi determină pe unii utilizatori la dezinhibiție online – comportament specific în cyberspațiu, manifestat prin faptul că utilizatorii se simt liberi și mai puțin complexați decât în viața reală, acționează și se exprimă cu mult mai multă dezinvoltură, uneori chiar insolență, decât în viața reală. Cu alte cuvinte, oamenii spun, acționează, mărturisesc, amenință, denigrează, transmit conținuturi ce presupun promovarea unui material dăunător sau compromițător, umilesc alte persoane. Ei fac online lucruri pe care, în mod normal, nu le-ar face în viața reală. 

Un efect al dezinhibiției online este sextingul –  comportament specific în cyberspațiu, manifestat prin trimiterea de SMS-uri cu conținut sexual, fotografii nud sau filmulețe erotice. Din dorința de a plăcea, de a atrage atenția, de a obține cât mai multe like-uri, de a deveni populari, unii internauți adoptă un comportament indecent sau chiar scandalos, în care limita dintre etic și lipsa bunului simț se estompează. Postarea unor fotografii sau videouri cu tentă sexuală explicită poate prejudicia reputația online a utilizatorului, atrăgând atenția unor persoane dubioase și, ca urmare, utilizatorul poate deveni victima unor acțiuni de șantaj și intimidare.

Sextingul este, așadar, un pericol real atât pentru minori, cât și pentru adulți. O fotografie indecentă distribuită, cu ușurință, într-un moment de euforie și distribuită sau preluată de alți oameni poate aduce urmări negative de durată. Unele detalii se pot întoarce împotriva adolescentului de azi peste 10 sau 20 de ani, atunci când acesta ar putea deveni, de exemplu, o persoană publică sau, pur și simplu, părinte sau un cetățean respectat.

Un caz răsunător, care a marcat viața politică din Republica Moldova, a fost cel al fostului premier Vlad Filat. La sfârșitul lunii octombrie 2015, pe diferite site-uri din Internet a fost distribuit un film compromițător, cu caracter sexual explicit, în care este implicat politicianul, filmat, evident, fără acordul acestuia. Nefasta înregistrare de 95 de minute a devenit un instrument de șantaj, care a adus mari prejudicii de capital politic, de imagine și statut social pentru politician.

Rețineți! Este necesar să fiți precauți atunci când distribuiți fotografii sau filmulețe, întrucât acestea pot fi utilizate ca instrumente de hărțuire sau pot fi publicate pe site-uri pornografice, pentru a fi urmărite de pedofili sau alte categorii de persoane rău intenționate.

Pentru a vă proteja de efectele sextingului:

  • întrebați-vă întotdeauna dacă un  conținut pe care vreți să-l distribuiți este intim sau poate fi arătat public, adică unui cerc larg de oameni, cunoscuți și necunoscuți;
  • asigurați-vă că păstrați camerele web, inclusiv cele încorporate în laptopuri, în siguranță. Acoperiți obiectivul sau închideți capacul laptopului atunci când nu intenționați să utilizați camera;
  • asigurați-vă că aveți instalate setări de protecție antivirus și confidențialitate, pentru a reduce riscul de intruziune cibernetică, distribuire a informațiilor personale sau „telecomandă” de către autori;
  • nu distribuiți fotografii sau videouri personale cu tentă sexuală explicită, chiar dacă ați primit promisiunea că nu vor fi arătate nimănui;
  • nu distribuiți fotografii sau videouri străine cu tentă sexuală explicită  (ale unor prieteni, membri ai familiilor sau chiar necunoscuți).

EMI II – ANALIZA CRITICĂ

Timp recomandat: 15–20 de minute

Sarcină

EMI III – CREAREA DE PRODUS

Timp recomandat: 25–30 de minute

Sarcină

 

  • Urmăriți, pe https://siguronline.md/rom/copii/video, videoul Sexting. Între încredere și pericole reale”, distribuit pe portalul interactiv de promovare a utilizării în siguranță a Internetului de către copii SigurOnline.

 

EMI IV – REFLECȚIE ASUPRA TEMEI

Timp recomandat: 20–25 de minute

Sarcină

Conținuturile din majoritatea rețelelor sociale implică interdicția de a încărca, a posta, a transmite, a difuza, a stoca etc. conținuturi provocatoare, vulgare, obscene sau care încalcă drepturile la intimitate. De exemplu, pe Facebook acestea pot fi accesate pe http://www.facebook.com/terms.php

  • Analizați, în cheia Jurnalului dublu, fragmentele propuse, extrase din Standardele comunității cu referire la siguranță, exprimare și nuditatea infantilă și exploatarea sexuală a copiilor.
  • Identificați cuvintele-cheie corelate domeniului siguranței online.
  • Fixați aspecte pro și contra abordării în politica de securitate Facebook.
  • Comentați care sunt efectele pozitive și  negative pe care le-ar putea avea aceste politici de securitate?
FragmentComentariu
Siguranță

Utilizatorii trebuie să se simtă în siguranță pentru a clădi o comunitate. Ne luăm angajamentul să ștergem conținutul care încurajează acțiunile rău intenționate în lumea reală, inclusiv atacuri fizice, financiare și emoționale.

Exprimare 

Misiunea noastră are scopul de a sprijini puncte de vedere diferite. Vom înclina mereu în direcția permiterii conținutului, chiar dacă este posibil ca unele persoane să-l considere problematic, mai puțin în cazurile în care ștergerea conținutului respectiv ar putea împiedica o vătămare concretă. Mai mult decât atât, uneori vom permite conținut care reprezintă o știre, care este semnificativ sau important pentru publicul larg, chiar dacă în mod normal acesta încalcă standardele noastre. Facem acest lucru numai după ce am comparat valoarea interesului pentru public a conținutului cu riscul unei acțiuni rău-intenționate în lumea reală.

Nuditatea infantilă și exploatarea sexuală a copiilor

Nu permitem conținutul care exploatează sau pune în pericol copiii din punct de vedere sexual. Atunci când descoperim eventuale acte de exploatare a copiilor, le raportăm, conform legii, organizației National Center for Missing and Exploited Children (NCMEC). Știm că uneori utilizatorii distribuie cu bune intenții imagini nude cu propriii copii. Cu toate acestea, în general vom șterge aceste imagini, din cauza posibilului abuz din partea altor utilizatorilor și pentru a ajuta la evitarea posibilității ca alți utilizatori să refolosească sau să-și însușească imaginile.

EMI V – ACȚIUNE

Timp recomandat: 20–25 de minute

Sarcină

  • Analizați, în cheia metodei Pălăriilor gânditoare, problema sextingului în rândul tinerilor.
  • Valorificați suportul informațional și tutorialele din cadrul orei.
  • Formulați un set de recomandări pe care să le împărtășiți tinerilor din comunitate și părinților.