Timp recomandat: 20–25 de minute
Cele 9 FILTRE DE ANALIZĂ A UNUI ARTICOL
Analiza unui articol de ziar demonstrează competența media a cititorului. Iată câteva aspecte pe care trebuie să le avem în vedere, în calitate de cititori avizați, atunci când analizăm un articol sau intenționăm să-l citim?
Titlul
Cum trebuie să fie un titlu bun?
Primul lucru asupra căruia atrage atenție cititorul este titlul. Acesta este un fel de carte de vizită pentru articol. Un titlu relevant, original și laconic e pe placul cititorului. Un pic de intrigă poate fi, de asemenea, apreciată.
Fotografiile/ilustrațiile
Cât de importante sunt fotografiile/ilustrațiile?
Al doilea element ce completează articolul este fotografia/ilustrația potrivită, care, de asemenea, are rolul de a trezi curiozitatea cititorului pentru lectură, ea fiind primul nivel de receptare a mesajului. Un articol poate avea una sau mai multe ilustrații. Este important ca fotografia să fie urmată de o legendă – text scurt (o propoziție) care explică contextul: când, unde și cine este implicat.
Structura
Cât de importantă este forma articolului?
Cititorul va urmări care sunt elementele constituente ale articolului: titlul, chapeau-ul sau leadul (prescurtare a textului, cu rol de introducere, în care se face o sinteză a articolului), numărul de paragrafe, cât de interesant este primul paragraf și în ce măsură ultimul paragraf sintetizează ideile din articol.
Informația/impactul
Cum alegem subiectul?
Al treilea element important este impactul informațional. Cu alte cuvinte, cititorul se va întreba: Oare mi-a fost util acest articol? Ce informații am luat din el? Cum voi utiliza această informație? Din ce domeniu face parte?
Subiectul trebuie să fie actual și relevant pentru un public larg.
Motivul scrierii
Cu ce scop scriem un articol anume?
Cititorul își va pune următoarele întrebări: Oare ce a urmărit autorul acestui articol scriindu-l? Cine este receptorul potențial/virtual? Care a fost intenția scrierii articolului: informare sau poate dezinformare?
Limbajul
Cât de importantă este corectitudinea scrierii?
Corectitudinea scrierii articolului și a datelor pe care le include este un criteriu important, care ne ajută să evaluăm valoarea acestuia. Greșelile ortografice sau informația părtinitoare, sprijinită pe jonglarea termenilor și a cuvintelor, trebuie să ne pună în gardă. O redacție serioasă nu distribuie articole de proastă calitate. Toate acestea trec prin mâna redactorului.
Documentarea jurnalistului
Cum se documentează un jurnalist profesionist?
Cititorul va analiza cât de temeinic s-a documentat jurnalistul, de unde a preluat datele, cum le-a verificat, cine sunt sursele la care face referință, cât de credibile sunt ele. De exemplu, în cazul jurnalismului de investigație, jurnalistul este un adevărat detectiv, care realizează o întreagă anchetă jurnalistică, pentru a dezvălui fapte de interes public. De cele mai multe ori ele scot la iveală aspecte negative – corupție, trafic de influență. În asemenea cazuri, responsabilitatea pentru documentare în vederea publicării unui articol este esențială.
Publicitatea
Cui îi face articolul publicitate și de ce?
Cititorul va urmări dacă articolul respectiv promovează anumite produse/servicii și va stabili în ce mod aceasta îl poate influența în calitate de cititor.
Poziția
Unde va fi plasat articolul?
Locul unde este plasat articolul în ziar este important. De regulă, articolele cele mai valoroase se includ pe prima pagină. La fel de importante sunt poziția pe pagina propriu-zisă, temele tratate în articolele lângă care stă, rubrica la care este plasat.
Timp recomandat: 15–20 de minute
Timp recomandat: 25–30 de minute
Timp recomandat: 20–25 de minute
Timp recomandat: 30–35 de minute
JOC DE ROL
Este acesta un articol pentru prima pagină?
Articolul 1 | Articolul 2 | Articolul 3 | Articolul 4 | Articolul 5 | Articolul 6 |