Înapoi la module

Cultura informației și media

Parcurgând modulul „CULTURA INFORMAȚIEI ȘI MEDIA”, veți afla ce este informația media, în ce formate poate fi transmisă și ce calități trebuie să respecte pentru a asigura informarea cetățeanului. Vă veți familiariza cu structura unei știri și veți afla unele secrete din laboratorul de creație al unui jurnalist: cum se creează știrile, cât de important este titlul unei știri, câte surse sunt necesare pentru a realiza o știre bună ș.a. Totodată, vă veți dezvolta gândirea critică în raport cu fenomenul știrilor false, părtinirea în media și cu site-urile de știri. 

Prin urmare, în acest modul propunem exemple concrete de știri false și situații de părtinire în media locale, invitându-vă să identificați  instrumentele prin care se realizează manipularea în media. Veți învăța să discerneți între un site de calitate și unul de manipulare. Avem convingerea că acest modul vă va ajuta să înțelegeți de ce este important accesul la informația publică și care este rolul media în asigurarea informării cetățeanului de rând. La finalul acestui modul, veți trage concluzii despre rolul informației în viața cotidiană, precum și despre  nivelul minim de cultură informațională necesar fiecărui om pentru a participa activ la viața societății.

subiecte

 1. Informația – nucleul tuturor mediilor. Mass-media și accesul liber la informație

  Informația există și este distribuită către consumator sub diferite forme: text, sunet sau imagine, astfel încât aceasta să provoace interesul și să exprime cât mai nuanțat mesajul.

  Detalii
 2. Știrea. Structura unei știri

  Știrile, opiniile, articolele cu dimensiune umană (feature), emisiunile TV, fotografiile, ilustrațiile de artă, infograficele, filmele și publicitatea – toate acestea se regăsesc în conținutul mass-media. Fiecare produs își are convențiile (caracteristici scontate sau obișnuite) și principiile sale de etică.

  Detalii
 3. Caracteristicile unei știri

  Informațiile care sunt considerate cele mai importante știri pentru cititorii ziarului sunt publicate pe prima pagină. La radio și TV, subiectele importante sunt prezentate la începutul buletinelor de știri, iar pe site-urile de știri – pe o poziție cu vizibilitate maximă.

  Detalii
 4. Fenomenul știrilor false

  Una dintre formele de manipulare actuale o reprezintă știrile false/fake news – știri intenționat create, neadevărate, care sunt prezentate ca adevărate. Scopul știrilor false/fake news rezidă în influențarea destinatarului – prin a-l provoca la ură împotriva unui anumit grup de oameni sau de a-i consolida susținerea unui politician, determinându-l, prin minciună, să-l voteze. Aceste știri atrag adeseori cititorii și spectatorii cu titluri senzaționale, promit dezvăluiri șocante și generează emoții puternice.

  Detalii
 5. Site-urile de știri. Site-urile de știri false

  Știrile sunt informații utile, de care oamenii au nevoie zilnic pentru a lua decizii importante privind viața lor. Structura știrii a fost influențată de evoluția tehnologiilor. În perioada în care reporterii transmiteau materialele prin telegraf, ei nu erau siguri că transmisia nu va fi întreruptă și că vor putea să transmită toate informațiile pe care le-au colectat.

  Detalii
Studiind acest modul…

VEȚI GĂSI RĂSPUNSURI LA URMĂTOARELE ÎNTREBĂRI:

 • Cum pot eu, bibliotecarul, contribui la creșterea nivelului de cultură informațională al fiecărui utilizator, utilizând eficient site-ul bibliotecii și alte resurse informaționale utile?
 • De ce este important ca eu, tânărul/tânăra de azi, să pot identifica știrile false și situațiile de părtinire?
 • Cum mă ajută pe mine, cetățeanul conștient și curios,  accesul la o informație corectă și nepărtinitoare?